marți, 15 noiembrie 2011

GourmeTraditional s'a născut in Tara Fagarasului din dragoste pentru arome si gusturi de acasa


GourmeTraditional este mic atelier de produse tradiţionale.
Un atelier unde roadele Ţării Făgăraşului sunt preparate după reţete vechi şi noi, adunate de Elena Daniela Graură de la gospodinele din satele ţinutului binecuvântat dintre Olt şi Munţii Făgăraşului şi pregătite împreună cu ele. Păstrând aromele pădurii şi esenţa fructelor şi  a legumelor din zonă, adunate în sticle şi borcane speciale, fiecare cu propria poveste.
.

...cea a siglei noastre porneşte cu coroana pe care fetele o poartă în ziua nunţii pe cap. O bucurie a culorilor, a tinereţii, a începutului.Sigla noastra îşi are rădăcinile în Tara Fagarasului, ca şi reţetele, inspiraţia pentru gusturi si arome noi si vechi.
Si uite'asa, ne'am suflecat manecile, am ales cele mai bune si curate roade ale fiecarui sezon si le'am pus in borcane si sticle mai mici sau mai mari, dupa cum s'au potrivit si dupa cum am stiut.

Afine de padure, acrisoare si parfumate
Muguri si conuri de brad
Maceşe dulci-acrisoare
Mure cu parfum de padure
Prunele dulci de Şona
Prunii sunt pe Ardeal mai peste tot: în grădini, în vii şi pe dealuri. „Pe la noi sunt prunele alea  vinete, sau chistrite care se desprind de pe sâmbure. Dar trebuie să fie coapte ca să aibă dulceaţă şi aromă . După părerea mea, în Şona creşte cel mai bun soi de prune pentru gem si in satele de peste Olt .Toată lumea le caută. ”

Am copt ardeii pe jar, am ales cea mai dulce ceapa rosie, am pus ceaunurile pe foc si nu ne'am oprit din primavara pana in toamna. 


Nu ne'am oprit decat cand fructele din livezi s'au trecut, cand gradinile au ramas pustii.
Acum ne 'hodinim' si admiram bunataturile aliniate prin camari.







...dar nu doar in camarile noastre. Bunataturile stau cuminti si pe alte rafturi, in Bistro del'Arte, la Casa Terra, in Bacania Veche, French Bakery, Bacania Coco, in magazinele duty-free din aeroportul Henri Coanda, in cetatea Rasnovului prin Rosenauer.


Un comentariu:

  1. Mulțumesc frumos pentru aceste articole care au avut rolul de a mă înnobila cu informații prețioase. Mult noroc și viață lungă pe piață din România!

    RăspundețiȘtergere