Retete vechi in borcane noi

Gem de prune cu nuca prajita si parfum de cuisoare
Prunii sunt pe Ardeal mai peste tot: în grădini, în vii şi pe dealuri. „Pe la noi sunt prunele alea  vinete, sau chistrite care se desprind de pe sâmbure. Dar trebuie să fie coapte ca să aibă dulceaţă şi aromă . După părerea mea, în Şona creşte cel mai bun soi de prune pentru gem si in satele de peste Olt .Toată lumea le caută. ”

Din prune, zahăr, nuci asprite şi cuişoare...
S
e culeg prunele, se spală, se crapă pentru a scoate sâmburii şi se presară în straturi, cu zahăr.
Dacă sunt dulci se pune doar 2,5 kg de zahăr la 5 kg de prune (fără sâmburi). Se vor lăsa de azi pe mâine şi apoi se pun la fiert pe o cărămidă sau ţiglă pentru a nu se prinde. Pentru o aromă deja ştiută, la noi se pun cuişoare. Căţeii de nucă „năspriţi” într-o tavă la cuptor cu putina sare, se adaugă la final. Sunt gospodine care pun acest gem in cuptorul sobei . Gemurile nu trebuie fierte în exces, pentru ca fructul să nu-şi piardă aroma. Cel de prune este unul desăvârşit. Se poate mânca lângă o cană de lapte pe o felie de pâine prăjită, cu scoverzi, cu clătite, cu mămăligă şi nuci prăjite cu sare. Asa se manca toata iarna si in post.


Reţetă „povestită” de Elena Daniela lui Graură cu lelea Rafira Prunului, din Şona pentru cartea de bucate Retete Povestite din Tara Fagarasului
 



Dulceata de ceapă
Este gustoasa şi nu aşa greu de preparat



Luaţi patru - cinci cepe rosii mari, patru linguri de ulei, o jumatate de kilogram de zahar, 350 ml de vin rosu, dens si sec, 50 ml otet balsamic, o lingurita două de sare, condimente macinate fin, dupa gust, cam doua linguri şi o mâna de stafide.

Ceapa se curata  de coaja. Pentru a nu plange cad o taiem să stiti că poate fi pusa în pungi la frigider timp de 1-2 ore, va deveni mai blandă.

Se taie in jumatati sau sferturi in functie de marime si se feliaza transversal in bucati de circa 4-5 mm grosime.
Intr-un castron cu fund gros, eventual pus pe o plita suplimentarea, incingeţi uleiul şi caramelizaţi linguri de zahar, amestecand tot timpul. Cand obţineţi o culoare maroniu deschis, se pune şi ceapa si se caleste in uleiul cu caramel pana cand devine usor sticloasa.
Nu insistaţi foarte mult! Călire, nu prajire. Fierberea dezvolta aroma specifica. Se sărează, apoi se stinge cu vin si se adauga diferenta de zahar.
Se fierbe fara capac, pana cand se leaga siropul. cam 35-40 de minute. Se picura cativa stropi de sirop pe o farfurioara rece si se verifica cat de legata e dulceata. Se pune in borcane si se sterilizeaza  la cuptor.

Minunată pe o felie de carne sau lângă o bucată de branză învechită!