marți, 22 noiembrie 2011

Degustare cu dulceaţă de ceapă şi alte gusturi din Ţara Făgăraşului, la Bacania Veche



Dulceata de ceapa, delicatesa de ardei capia si miere, sos picant din gogosari si ardei capia.
Trei retete simple, din caietul îngălbenit al bunicii, pregatite în Ţara Făgăraşului şi puse pe masă în Bacania Veche pentru gurmanzi şi curiosi.
Duminica, 27 noiembrie ne mutăm cu gusturi si arome cu tot la Marius la bacanie. Aducem trei dintre cele mai noi produse GourmeTraditional ca să vă povestim şi vouă cum le mâncăm noi, cu ce le combinăm de ajung, din mâncăruri simple inventate pe plita unui sat ardelenesc, mâncăruri de domni mari şi sofisticaţi.

 
Dulceata de ceapă roşie de Făgăraş
Sunt sate in Tara Fagarasului unde se cultivă predominant ceapa, un soi rotund specfic zonei si unde este nelipsita la orice masa cruda, in ciorba, supa, tocana, placinta.
Dulceata de ceapa nu este foarte cunoscută şi nici consumată de multă lume, dar dacă o gustăm este usor sa observam cât de interesantă este, te face curios şi se poate combina intr’un mod rafinat.
"Am tot cautat sa gasesc o gospodina care sa isi aminteasca de acesta dulceata, nu am gasit dar, am avut o mare surpriza sa descopăr în colectia veche de fotografii a Făgaraşului si cateva caiete de retete al celor mai renumiti cofetari din Fagaras, familia Embacher printre acestea una, in care abia se distingea am reusit sa deslusim si sa traducem din germana”ceapa dulce” (Elena Daniela Graură, una din asociatele la GourmeTradiţional şi pasionată de gastronomia Ţării Făgărasului).

Probabil ca nu greşim daca le atribuim acest deliciu numit dulceata de ceapa, sasilor.
Lor le este specifica combinatia de gust dulce acrisor şi erau recunoscuti ca fiind cei mai rafinati cofetari, cu multă ştiinţă într’ale fineturilor, inovatori şi importatori de retete noi.

Este important de stiut ca regina mama Elena venea tocmai de la Sinaia pentru a cumpara
delicatese de la familia Embacher din Fagaras iar N.Steihardt spunea in Jurnalul Fericirii „cea mai buna din toata tara este, fără îndoială, Embacher de la Fagaras”
*********
Iată de ce vă aşteptam dumincă, de pe la unsprezece, la Bacania Veche: ca să povestim despre mâcăruri bune, să descoperim arome vechi şi noi,  să combinăm gusturile GourmeTraditional cu cărnuri şi brânzeturi.